51 Of The Best Common Sense Questions And Their Answers

["education", "school", "thinking"]
bigthink.com

Funny Examples Of Common Sense

Common sense riddles will stump even the smartest person but they are so fun to twist your mind around. The following 51 best common sense brain teasers are great one-liners at a cocktail party or making even the grumpiest frump smile. Let us know which brain teaser stumped you in the comments below!

.

1. A farmer had 752 sheep and took one shot that got them all. How did he do it?

Answer: He took a panoramic view

2. How many times you can subtract the number 5 from 25?

Answer: Once. After the first calculation, you will be subtracting 5 from 20, then 5 from 15, and so on.

3. What is the easiest way to throw a ball, have it stop, and completely reverse direction after traveling a short distance?

Answer: Throw the ball straight up

4. There are five oranges in a basket. How will distribute the oranges to five people, such that one orange is still in the basket?

Answer: Distribute 1 orange each to the four people. And then give the fifth orange together with the basket to the last person.

5. A man buys a new car and goes home to tell his girlfriend. He goes the wrong way up a one way street, bumps into seven people, goes on the pavement and takes a shortcut through a public park. He is seen by a policeman but is not arrested. Why?

Answer: He is walking

6. A guy is condemned to death. He has to choose a room. Room #1: A fiery inferno. Room #2: 50 Assassins with loaded guns. Room #3: A room full of hungry lions that didn't eat in 3 months. Which room is the safest?

Answer: Room #3 because the lions would be dead if they didn't eat in 3 months.

7. Imagine you are in a sinking rowboat surrounded by sharks. How would you survive?

Answer: Stop imagining

8. Some months have 30 days, and some have 31. How many have 28?

Answer: All of them

9. If you are in a dark room with a candle, a wood stove and a gas lamp. You only have one match, so what do you light first?

Answer: The match!

10. Two fathers and two sons went fishing one day. They were there the whole day and only caught 3 fish. One father said, that is enough for all of us, we will have one each. How can this be possible?

Answer: There was the father, his son, and his son's son. This equals 2 fathers and 2 sons for a total of 3!

.

11. The peacock is a bird that does not lay eggs. How do they get baby peacocks?

Answer: The Peahen lays eggs!

12. Bay of Bengal is in which state?

Answer: Liquid

13. A little girl kicks a soccer ball. It goes 10 feet and comes back to her. How is this possible?

Answer: Ever heard of gravity? She kicked it up.

14. A 10 foot rope ladder hangs over the side of a boat with the bottom rung on the surface of the water. The rungs are one foot apart, and the tide goes up at the rate of 6 inches per hour. How long will it be until three rungs are covered?

Answer: Never. The boat rises as the tide goes up.

15. A is the father of B. But B is not the son of A. How’s that possible?

Answer: B is the daughter you!

16. A man dressed in all black is walking down a country lane. Suddenly, a large black car without any lights on comes round the corner and screeches to a halt. How did the car know he was there?

Answer: It was day time.

17. A rooster laid an egg on top of the barn roof. Which way did it roll?

Answer: It didn’t roll – since when did roosters start laying eggs?

18. A truck driver is going down a one way street the wrong way, and passes at least ten cops. Why is he not caught?

Answer: Because he was not driving! He’s walking on the sidewalk.

19. An electric train is moving north at 100mph and a wind is blowing to the west at 10mph. Which way does the smoke blow?

Answer: There is no smoke with an electric train.

20. How can a man go eight days without sleep?

Answer: By sleeping during the night time

.

21. How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

Answer: The Egg won’t crack the concrete floor!

22. How can you lift an elephant with one hand?

Answer: It is not a problem, since you will never find an elephant with one hand.

23. How much dirt is there in a hole 3 feet deep, 6 ft long and 4 ft wide?

Answer: None, or else it wouldn’t be a hole.

24. If a doctor gives you 3 pills and tells you to take one pill every half hour, how long would it take before all the pills had been taken?

Answer: 1 hour! Take the 1st pill right away, half an hour later take the 2nd and half an hour after that the 3rd. Total time spent: 1 hour!

25. If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?

Answer: No time at all it is already built.

26. If Mr Smith’s peacock lays an egg in Mr Jones’ yard, who owns the egg?

Answer: Peacocks don’t lay eggs, just peahens.

27. If there are 6 apples and you take away 4, how many do you have?

Answer: The 4 you took.

28. If you had only one match, and entered a dark room containing an oil lamp, some newspaper, and some kindling wood, which would you light first?

Answer: The match.

29. Is it legal for a man to marry his widow’s sister?

Answer: No, but since he’s dead it would be kind of difficult.

30. Some months have 31 days, others have 30 days. How many have 28 days?

Answer: All months have 28 days.

.

31. Larry’s father has five sons named Ten, Twenty, Thirty, Forty…Guess what would be the name of the fifth?

Answer: Larry! He would be the fifth son

32. There was an airplane crash, every single person on board died, but yet two people survived. How is this possible?

Answer: The two were married.

33. What goes up and down, but still remains in the same place?

Answer: Stairs!

34. How far can you walk into the woods?

Answer: Half way. After that you are walking out of the woods.

35. If you throw a red stone into the blue sea what it will become?

Answer: It will become Wet.

36. What can you never eat for breakfast?

Answer: Dinner

37. What gets wetter & wetter the more it dries?

Answer: A towel

38. Name the most recent year in which New Year’s came before Christmas.

Answer: This year. New Year’s always comes before Christmas of the same year.

39. What goes up and never comes down?

Answer: Age!

40. Which is heavier, 100 pounds of rocks or 100 pounds of feathers?

Answer: They both weigh the same – 100 pounds

.

41. What has a head and a tail but no body?

Answer: A coin

42. If there are 12 fish and half of them drown, how many are there?

Answer: 12, fish don’t drown!

43. How many times can you subtract 10 from 100?

Answer: Once. Next time you would be subtracting 10 from 90.

44. How many times does the alphabet ‘a’ appear from 0-100.

Answer: None

45. Before the Mount Everest was discovered, what was the highest mountain in the world?

Answer: It was still Mount Everest

46. Why is it against the law for a man living in North Carolina to be buried in South Carolina?

Answer: Because he's not dead yet.

47. Do they have a 4th of July in England?

Answer: Yes, just like they have a 3rd of July and a 5th of July.

48. How many birthdays does the average man have?

Answer: Just one - his actual date of birth.

49. If you were to put a coin into an empty bottle and then insert a cork into the neck, how could you remove the coin without taking out the cork or breaking the bottle?

Answer: Simply push the cork into the bottle and shake the coin out.

50. What is the beginning of eternity, the end of time, the beginning of every end, and the end of every place?

Answer: Letter “e”.

51. There are five oranges in a basket. How will distribute the oranges to five people, such that one orange is still in the basket?

Answer: Distribute 1 orange each to the four people. And then give the fifth orange together with the basket to the last person.

.